Geschiedenis van SZN

Historie

Zomercarnaval werd voor het eerst in 1983 gevierd in Utrecht onder de naam ‘Antilliaans Zomercarnaval’, als equivalent van het carnaval in het Caraïbisch gebied. Een klein groepje studenten van Curaçaose en Arubaanse afkomst wilde hier de carnavalstraditie vieren die zij van huis uit kenden. Omdat hun tropische carnaval niet in de kou gevierd kon worden, werd het in de zomer geplaatst.

In 1984 kwam het Antilliaans Carnaval naar Rotterdam, omdat Utrecht het evenement niet wilde adopteren. In Rotterdam was een nota Etnische Minderheden opgesteld waar men dit carnaval prima bij vond passen en waaruit ook geld kon worden gegenereerd. De Stichting Welzijnsbevordering Antillianen (SWA) die zich in Rotterdam bevond, werd gevraagd het carnaval — met behulp van ambtenaren van Sport en Recreatie — te organiseren. Doel was deze tropische carnavalsuiting in de Nederlandse cultuur ingebed te krijgen.

In 1986 werd door Rotterdamse Kunststichting het Zomercarnaval als afsluiting van de ‘Uitmarkt ‘ neergezet. Duidelijk was dat het onderbrengen van Zomercarnaval als nieuw fenomeen nog geen eigen plek had.

1988 was een belangrijk jaar: Het werd duidelijk dat de ‘melting pot filosofie’ (opvolger van de nota Etnische minderheden) in het Antilliaans Carnaval vorm begon te krijgen. Het carnaval groeide: groepen uit Kaapverdië en Suriname begonnen mee te doen. Een nieuwe naam was nodig — dit werd ‘Zomercarnaval Rotterdam’.

Er moest een andere organisatievorm komen i.p.v. de dienst Sport en Recreatie met enkele carnavals hobbyisten. De gemeente nodigde kopstukken uit het bedrijfsleven, gemeente, en sociaal cultureel werk uit om bestuurslid te worden. Op dat moment werd het professionele bestuur geboren. De kracht van de organisatie die toen opgezet werd, betrof financieel sterk beleid, alleen focussen op projecten die tot Zomercarnaval behoorden en intensief werken aan netwerken die betrokken zijn bij de doelstelling van het evenement.

In 1988 werd een ‘Tumba Calypso Festival’ toegevoegd. Op Curaçao, Bonaire en Aruba is dit evenement enorm populair. In de carnavalsperiode gaan componisten, zangers en bands van het eiland de strijd met elkaar aan voor het mooiste carnavalslied. De winnaar wordt ‘Rei / Reina di Tumba’ (Tumbakoning / koningin). In Rotterdam kon ook een Calypso King / Queen worden gekozen wat op de Bovenwindse eilanden (St. Maarten e.a.) gebruikelijk was. Dit muzikale festival werd tot en met 1992 georganiseerd.

In 1994 bestond het Rotterdams Zomercarnaval tien jaar! Door het enorme succes was het nodig om een naamswijziging door te voeren. ‘Rotterdam’ werd uit de naam gehaald, omdat de carnavalsgroepen niet alleen uit Rotterdam kwamen. In 1996 werd de Stichting Zomercarnaval Nederland (SZN) opgericht en de doelstelling werd veranderd, meer gericht op het uitdragen van culturele identiteiten via carnavalsuitingen in geheel Nederland en het ondersteunen van organisaties in het hele land met de expertise van het bestuur in Rotterdam.

Kernfilosofie van SZN is het bieden van gelegenheid voor verdere integratie en acceptatie binnen de pluriforme Nederlandse gemeenschap middels het organiseren van een tropisch carnavalsfeest. Daarbij is het oogmerk dat Zomercarnaval Rotterdam zou werken als een ´melting pot´ voor verschillende culturele tradities en artistieke uitingsvormen.

De groei van het festival is goed te zien aan het aantal deelnemers en aan de sponsoring door bedrijven, fondsen en de gemeente Rotterdam. Zomercarnaval begon in 1984 met 32.000 bezoekers en trok in 2014 ruim 750.000 bezoekers. Hoogtepunt was 2005 met 1 miljoen bezoekers.

In 2013 is Rotterdam Unlimited opgericht waarin Stichting Zomercarnaval Nederland en stichting Dunya de krachten hebben gebundeld voor een festivalweek eind juli. Het samenvoegen van een aantal organisaties en bedrijven met sponsoren en financiële middelen creëert een sterkere toekomst.

Kijk ook eens op …