Sinds 1984

Over ons

Wat ooit begonnen is als een Antilliaans feest, is inmiddels omgetoverd tot een Nederlands feest of beter nog een multicultureel feest

Onze organisatie

Stichting Zomercarnaval Nederland, de Organisatie achter Zomercarnaval Rotterdam, bestaat sinds 1984 en is opgericht om cultuurontmoeting te entameren. Dit komt simpelweg neer op het inbedden van de tropische carnavalsuiting, zoals deze bekend is op de Antillen, in de Nederlandse samenleving. De doelgroep is erg breed en is niet beperkt tot Rotterdam of zelfs Zuid-Holland, zowel de bezoekers als de deelnemers komen uit heel Nederland en daarbuiten (voornamelijk Europa, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika). Nu, trekt Zomercarnaval honderdduizenden bezoekers, bestaat de organisatie uit ruim 200 vrijwilligers en delen er ruim 2.500 carnavalisten mee aan de Straatparade met meer dan 25 verschillende culturen.

“Grote groepen mensen die geen zomercarnaval kennen in hun carnavalscultuur (o.a. Nederlanders en Surinamers) maken deel uit van dit feest en deze organisatie.”

Bij het organiseren van de evenementen heeft de Stichting sinds haar bestaan veel hulp gehad van een vaste, doch af en toe ook wisselende, groep vrijwilligers. Het feest wat begonnen is als een Antilliaans feest, is inmiddels omgetoverd tot een Nederlands feest of beter nog een multicultureel feest. Het zomercarnaval is door de jaren een deel van Rotterdam geworden, maar meer nog een deel van de bevolking. Grote groepen mensen die geen zomercarnaval kennen in hun carnavalscultuur (o.a. Nederlanders en Surinamers) maken deel uit van dit feest en de organisatie. Het is een toonbeeld van vreedzaam optreden van een zeer groot aantal culturen, zeker als in acht wordt genomen dat er in deze tijd helaas nog steeds sociale segregatie is.

Cultuurontmoeting

Missie & Visie

Stichting Zomercarnaval Nederland streeft ernaar de wereld om ons heen begripvol en toleranter te maken middels haar evenementen. Ons doel is om iedereen kennis te laten maken met andere culturen en tradities, omdat zonder kennismaking van hun leefwijze

Missie

Stichting Zomercarnaval Nederland streeft ernaar om de wereld om ons heen begripvol en toleranter te maken middels haar evenementen. Ons doel is om iedereen kennis te laten maken met andere culturen en tradities, omdat zonder kennismaking van hun leefwijze er geen vooruitgang verwezenlijkt kan worden.

Visie

Wij willen de grootste en uniekste Zomercarnaval in Europa zijn bestaande uit de meeste verschillende culturen. Wij werken continu aan de Zomercarnaval-beleving in Rotterdam. Voor onze bezoekers creëren wij steeds een groot internationaal podium met een scala aan diversiteit gevuld met exotische muziek, dans, eten en als kers op de taart een swingende Straatparade. Om dit te bereiken volgen we een strategie die op drie pijlers is gebaseerd: Versterken, Vernieuwen & (H)erkennen.