Zomercarnal Rotterdam
Straatparade
Het ‘proeven’ van elkaars cultuur leidt vanzelf tot meer begrip en respect voor de ander en in de samenleving
Straatparade
De Zomercarnaval straatparade is een enorm spektakel, waar je gewoon niet omheen kan. Heel Rotterdam is afgesloten zodat deze saaie weg omgetoverd kan worden in een tropische dans-route. Iedereen laat zichzelf van zijn of haar beste kant zien. Alle leeftijden van jong tot oud, man of vrouw het maakt niet uit, iedereen maakt er een groot feest van met veel tropische muziek, swingende dans en prachtige zang. Er is dan ook veel aandacht besteed aan de schitterende kostuums met hoofdtooien, enorme road- en of bodypieces, overal is aan gedacht en alles is uitgewerkt tot in detail voor dit unieke event.
Iedere groep heeft een eigen thema, dit thema is overal in terug te zien. Ook de Music floats zijn afgestemd op het bijpassende thema. Door het gebruik van veel kleur en ‘bling bling’ zijn we helemaal in de Caraïbische sfeer van Zomercarnaval. Bovenop de praalwagen staan meestal de King en Queen Zomercarnaval. Zij stralen en zullen als echte royals iedereen toewuiven en laten zien dat ze koninklijk waardig is. De Nederlandse carnavalsgroepen zorgen elk jaar voor een spetterende optocht/belevenis. Ruim 2.500 dansers en danseressen, 25 carnavalsgroepen, 25 muziekgroepen en Dj’s zetten de 5 km lange route in binnenstad van Rotterdam op z’n kop. Door deze geweldige straatparade wordt het een swingende party voor iedereen. Door de prachtige kostuums, geweldige music floats en overweldigende muziek zie je de voetjes van de vloer gaan. Maar het is dan ook onmogelijk om stil te blijven staan op dit event!

“Zomercarnaval Straatparade,
Een laagdrempelige en feestelijke manier om de culturen (in Nederland) te leren kennen.”
- Ruim 25 culturen;
- Ongeveer 2.500 dansers en danseressen;
- Maximaal 25 carnavalsgroepen;
- 5 km lange route
Word jij hier ook onderdeel van?

Over deelname
Reglement Straatparade & Lighting parade
Algemene voorwaarden
Bijlage L – Deelname kosten
Juryreglement
Sponsorreglement
Presentatie 1e Groepenvergadering 2023
Inschrijving is gesloten!
De deelnemende carnavalsgroepen van de Zomercarnaval Straatparade 2023 worden medio april bekend gemaakt.
FAQ
Veelgestelde vragen voor deelname
Wat als ik geen 45 deelnemers kan vinden of meer dan 200 deelnemers heb? Hoeveel bedraagt de boete dan?
Voor het niet voldoen aan het verplichte minimum aantal van 45 deelnemers per Carnavalsgroep of het verplichte maximum aantal van 200 deelnemers komt de Carnavalsgroep niet volledig in aanmerking voor de subsidie. Per afgeweken aantal deelnemers brengt de Stichting € 30,00 in rekening en zal deze verrekenen met de terug te betalen borg. Daarnaast kan het Bestuur bij veelvuldig voorkomen besluiten de Carnavalsgroep voor een of meerdere jaren uit te sluiten
Als ik mij vóór de tweede vergadering terugtrek, wat gebeurt dan met de betalingen?
Bij annulering vóór zondag 19 maart 2023 krijgt de groep alle betaalde gelden met betrekking tot de inschrijving terug met uitzondering van de administratiekosten van vijftig (€50,-) euro. Restitutie van de administratiekosten is dus niet mogelijk.
Bij annulering na bovengenoemde datum wordt het betaalde inschrijfgeld niet geretourneerd. Daarbij worden alle overige gemaakte kosten door de Organisatie doorberekend aan de verantwoordelijke groep/groepleid(st)er.
Krijgen wij extra punten als wij een goede show geven?
De show wordt beoordeeld door de jury welke onder andere kijkt naar de ambiance en performance van de groep (als geheel). De show is daarnaast een goede manier om het publiek te enthousiasmeren en een goede groepsdynamiek te laten zien. Een goede show/choreografie wordt beloond met de prijs voor Beste Choreografie.
Moet ik een openingsbord hebben?
De carnavalsgroep dient te openen met een duidelijk aankondigingsbord (oftewel een openingsbord) of -banner (soort visitekaartje) waarop de naam, thema van de carnavalsgroep en het deelnamenummer vermeld staat.
Krijgen wij een rapport van de jury bevindingen?
Na de prijsuitreiking krijgt iedere groep inzichten in de bevindingen/commentaar van de jury.
Als de muziek (muzikanten/DJ) zich niet aan de geluidsregels houden wie betaalt de boete? Hoe kan ik dit veiligstellen of borgen?
De groepsleid(st)er is te allen tijde verantwoordelijk en dus ook aansprakelijk voor gedragingen of nalaten van zijn/haar groep, alle groepsonderdelen, muzikanten, (toe)leveranciers, eigen personeel en alle deelnemers. De Stichting adviseert om de gestelde regels contractueel vast te leggen in de overeenkomst(en) met de muzikanten/DJ’s om dit veilig te stellen.
Ben ik verplicht om mee te doen met de Lighting parade?
Nee, groepen kunnen zich opgeven om met minimaal 5 deelnemers mee te doen aan de Lighting parade
Belangrijke data van inschrijving tot evenement (onder voorbehoud)
-
02-12-2022 | Mailing Intentieverklaringen
-
06-01-2023 | Sluitingstermijn Intentieverklaringen
-
29-01-2023 | 1e Groepenvergadering
-
30-01-2023 | Start inschrijving via inschrijfformulier
-
03-03-2023 | Sluitingstermijn Inschrijfformulieren
-
19-03-2023 | 2e Groepenvergadering, Loting en Overeenkomst
-
31-03-2023 | Bevestiging deelname straatparade en volgorde
-
16-04-2023 | 1e workshop organisatie en financiën (verplicht voor nieuwe groepen)
-
21-05-2023 | 2e workshop praal- en muziekwagens (indien voldoende interesse)
- 09-07-2023 | Royalty Election
-
10-07-2023 | Opbouwplaats open
-
28-07-2023 | Warming-Up en Lightparade
-
29-07-2023 | Straatparade
-
30-07-2023 | Afbouw muziekwagens
-
04-08-2023 | Opbouwplaats dicht
-
24-09-2023 | Prijsuitreiking Straatparade 2023
Moet ik tijdens de parade gekostumeerde artiesten (muzikanten) hebben?
Dit is niet verplicht, echter wel mooi voor zowel het aanzicht van jouw groep als de gehele parade. Houd er echter wel rekening mee dat de muzikale begeleiders niet meetellen bij het aantal gekostumeerde deelnemers.
Wat als leden van mijn groep zich niet houden aan de gestelde normen. Word de groep dan gediskwalificeerd?
Groepen die zich niet houden aan de Overeenkomst met de Stichting, of zich niet gedragen conform de regels van de Organisatie of van algemeen fatsoen, of de aanwijzingen van de Organisatie niet opvolgen, worden verwijderd uit de Straatparade.
Bij ernstige misdragingen van de groep of individuele groepsleden van de groep kan, behalve verwijdering uit de Straatparade, worden besloten dat de groep wordt uitgesloten van toekomstige deelname(s) aan de Straatparade.
De groepsleid(st)er is te allen tijde verantwoordelijk en dus ook aansprakelijk voor gedragingen of nalaten van zijn/haar groep, alle groepsonderdelen, muzikanten, (toe)leveranciers, eigen personeel en alle deelnemers.
Wat wordt er gejureerd?
De Straatparade wordt beoordeeld door een vakkundige jury die door de jury-voorzitter wordt samengesteld. Jurering vindt plaats op verschillende locaties, waaronder op straat en, indien beschikbaar, vanuit het balkon bij het Stadhuis Rotterdam
Mag ik een eigen praalwagen meenemen?
Nee!
Als vergunninghouder is de Organisatie van Zomercarnaval Rotterdam eindverantwoordelijk en aansprakelijk voor alle inhoudelijke onderdelen in de Straatparade, inclusief praalwagens, hun opbouw en de personen op de praalwagens. De organisatie kan nimmer deze aansprakelijkheid aanvaarden voor voertuigen welke zijn ingebracht buiten de invloedsfeer en toezicht van de organisatie
Mag ik twee gratis musicfloats hebben?
Nee, van de Organisatie krijgt de Groep één gratis musicfloat. Voor een tweede musicfloat moet de groep betalen. De kosten voor een extra musicfloat is conform de in dat jaar geldende kosten.
Kan ik 1 of meerdere repeaters krijgen van de organisatie?
Stichting Zomercarnaval Nederland verzorgt geen repeaters en/of wagens waarop repeaters en luidsprekers geplaatst kunnen worden. Groepen moeten hier nu zelf voor zorgen
Hoe kan ik de groep aanmelden voor de Lighting parade?
De carnavalsgroep die met minimaal 5 deelnemers wil meedoen met de Lightning parade kan zich via het inschrijfformulier op de website van aanmelden (in april 2023).