Queen Election

In navolging van het carnaval in tropische landen, voert de Queen de Straatparade van Zomercarnaval Rotterdam aan. Wie Queen wordt, is een felle strijd tussen de groepen die aan de Straatparade deelnemen. Die strijd wordt meestal een week voor de Straatparade gestreden met fantastische shows tijdens de Queen Election.

Kandidates die voor de felbegeerde titel aan de Queen Election meedoen, zijn de Queens van een carnavalsgroep. Zij komen uit het hele land en zijn oorspronkelijk van diverse tropische carnavalslanden afkomstig. Sommige groepen organiseren hun eigen Queen Election, waarvan de winnares aan de Queen Election in Rotterdam meedoet.

In tegenstelling tot de verschillende missverkiezingen die Nederland kent, gaat het tijdens deze verkiezing niet om mooi. Overigens: wat is mooi? Wie bepaalt dat? Het is vooral een statisch begrip. Een Queen kandidate is een vrouw die krachtig in het leven staat, die al van jongs af aan Zomercarnaval meedoet, die veel ambitie heeft, die hard werkt, die aan haar kostuum en roadpiece meewerkt. Tijdens de Queen Election toont zij dat ze er trots op is dat ze mag strijden om de Queen-titel. Zij laat zien dat zij blij is dat ze mag dansen, dat ze trots is op haar kostuum en roadpiece. Zij straalt — zij is TROPISCH CARNAVAL!

Voor elk lid van de vijfkoppige vakjury is het een feest om te mogen jureren. Zij oordelen op uitstraling, kennis van het evenement en het daarbij behorende culturele erfgoed, spontaniteit, dans en improvisatietalent. Elk jaar komen zij unaniem uit op de conclusie: deze jonge vrouw ademt carnaval  — zij wordt de Queen!

Foto queenkandidate - Queen election 2005
Foto Queenkandidate - Queen Election 2015

Kijk ook eens op …