Zomercarnaval 2020 afgelast wegens coronavirus

De organisatie van Rotterdam Unlimited en Zomercarnaval Rotterdam heeft gezamenlijk met de carnavalsgroepen moeten besluiten editie 2020 geen doorgang te laten vinden. Al eerder werd door de organisatie bekend gemaakt, dat het vijfdaagse evenement in verband met de vele wegwerkzaamheden, dit jaar in bescheiden vorm gerealiseerd zou worden, met de focus op de 35e editie van de Zomercarnaval Straatparade. Nu blijkt dat ook deze publiekstrekker geen doorgang kan vinden, waardoor het gehele evenement dit jaar wordt afgelast.

Hoewel de overheidsmaatregelen, met betrekking tot het coronavirus ten aanzien van grootschalige publieksevenementen gehouden na 1 juni, nog onduidelijk zijn, geeft het merendeel van de deelnemende Zomercarnaval Straatparade groepen aan, als gevolg van de maatregelen, niet in staat te zijn zich voor te bereiden op de parade. Bijeenkomen ter voorbereiding van kostuums en choreografie is momenteel niet mogelijk, investeringen kunnen niet worden gedaan zolang er onduidelijkheid is over de doorgang van het evenement en het is, gezien de huidige crisis, lastig financiers te vinden. Tevens leeft het besef van de huidige onveiligheid van zoveel mensen zo dicht op elkaar.

“Het was, voor zowel het bestuur van Zomercarnaval als de directie van Rotterdam Unlimited, een moeilijke, maar onvermijdelijke beslissing in deze onzekere tijden. Gezondheid en veiligheid voor zowel participanten, artiesten, crew en publiek zien wij als allerhoogste prioriteit; het voortzetten van de voorbereidingen zou niet getuigen van veel realiteitszin” aldus festival directeur Guus Dutrieux.

De volgende editie van Rotterdam Unlimited, met het jubileum van de Zomercarnaval Straatparade, zal plaatsvinden van 27 t/m 31 juli 2021.